Liepa rašė:
Manipuliavimą žmonėmis apibrėžčiau kaip žaidimą žmogaus jausmais, tam tikrą jo elgesio, jausmų provokavimą savanaudiškais tikslais.
Visų pirma - visas tavo atsakymas, iš esmės yra apie žmonių jausmus ir jų vertybes.
Kaip į šį dalyką žiūrėtų valios sensorikas? Žmogus - tai objektas. Objektą galima valdyti, apvaldyti, įtakoti. Objektas gali trugdyti, gali padėti, o gali būti puikiu įrankiu. Įtakojant objektą, galima jį panaudoti savo tikslų siekimui. Objektas turi savo savybes, kurias suprantant galima parinkti tinkamiausią įtakos metodą. Kokiu metodu ar forma objektas bus įtakojamas ir kiek tai moralu ar amoralu - tai jau kitas klausimas. Žukovas šioje srityje - asas. Don Kichotas - visa tai tiesiog supranta ir didesnių pastangų dėka, gali panaudoti.
Tavo atsakyme, Liepa, nematau jokio atsižvelgimo į žmogų, kaip į objektą. Tai reikštų, skaudžiosios
sunkų suvokimą.
Cituoti:
"nesielk su kitais taip, kaip nenorėtum kad elgtųsi su tavimi"
Išskyrei būtent šią Kanto frazę, kuri kaip nekeista, rodo nenorą, kad būtų elgiamasi su tavimi netinkamai. Manyčiau, sąsaja su skaudžiąja sensorika.
Cituoti:
Vertinu šiuos dalykus labai labai griežtai <..> Jei nesu dėl savęs tikra - geriau patylėsiu, negu pasakysiu per daug
Aha, vertini! Tuo tarpu Don Kichotas į tai sunkiai atsižvelgia ir rėžia tai ką galvoja.
Atsakyme, dar galima įžvelgti porą akcentuojamų dalykų:
Cituoti:
Jausmai - yra šventa, neliečiama purvinomis rankomis. <...>prisiliečiu - turiu prisiimti <..> O jau naudojimasis <..> geriau palikti žmogų ramybėje
Įtakos baimė. Turi aukštas principines vertybes, tačiau bijai, kad kažkas ateis ir "purvinomis rankomis" jas sugriaus.
Galbūt klystu, tuomet paneik.
Cituoti:
Vienas mano (kaip ir visų kitų žmonių) teises gina įstatymai, jos yra griežtai apibrėžtos. <..> Yra dar mano teisės, kurios ribojasi su kitų žmonių teisėmis.
Viską vertini bendrinėm nuostatom ir principais, tačiau neatsižvelgi į
t.y valios įtaką, kad galima prieš tai aprašytomis obektų valdymo priemonimės, paveikti žmones, kad jie būtų priversti paisyti tavo nuomonės.
Cituoti:
Čia irgi niuansai susiveda į teises: pati bardamasi, puldama, įžeidinėdama - prarandu moralinę teisę dėl to priekaištauti kitam....
Moralinę teisę?? Dar ir sugalvok taip
Vienas, ko gero Don Kichotas, pasakė - "aš arba teisus, arba nepriekabus". O Don Kichotų, kurie gali rėkti ir bartis, dėl savos tiesos, žinau bent tris.
Iš trečio atsakymo matyti, kad turi vidines nuostatas, kas yra teisinga (šiuo atveju skambėtų - moralu), kas ne. Vertini šiuos dalykus ir į juos atsižvelgi.
Tuo tarpu, kodėl Dostojevskis revizuoja Don Kichotą? Pastarasis neatsižvelgia į moralinius ir etinius principus, bendraujant jam tai nesvarbus dalykas. Pamenu vienas Don Kichotas sakydavo (tiksliai, pažodžiui neatkartosiu frazės) - "Aš niekad neatsiprašinėju. O kam?". Dabar net gerai pagalvojęs, negaliu pasakyti nei vieno atvejo, kada jis gyvenime būtų nuoširdžiai pasakęs "atsiprašau". Viena Don Kichotė dar yra įdomiai pasakiusi: "Būna taip, kad visai nesugebu apgalvoti kokio tai poelgio. <...> refleksas - kai įsiduri į kaktusą, ataigiai atitrauki ranką, ir tik paskui pradedi galvot... įdomus tas žmogus". Taigi jie pajunta, tik gavę atoveiksmį, tą "įdūrimą".
Šiuo atveju galėčiau pateikti daugybę įvairių pavyzdžių ir fraizių, kaip kad - "eik galvą padaužyk į sieną, praeis" ((C) Don Kichotas)
Cituoti:
O jeigu aš tuos žmones gerbiu? Kaip galiu per juos važiuoti?... juk "žmogus - tai skamba išdidžiai!"
O kada tu žmogų gerbi? Don Kichotai, dažnai (bet, žinoma, tikrai ne visi), gerbia tik lygiavertį kovotoją/priešininką. Jį laiko sau lygiu.
Tačiau čia jau individualios, konkrečios asmenybės dalykai, ko gero.